Inspirasjon

Du kjenner sikkert igjen følelsen; du har anstrengt deg etter kunstens alle regler, nesten gått ut av ditt gode skinn for å få skrevet søknader du er fornøyd med samt konferert med alle mer eller mindre selvoppnevnte eksperter på området. Atter en gang griner «vi har valgt å gå videre med annen søker» mot deg i din innboks, hvis du overhodet er så heldig at du får svar. Mismotet skyller innover en, dette var jo virkelig perfekt jobb for meg, ikke bare fikk jeg komme på intervju – syns jeg ikke også at jeg og intervjueren virkelig «fant tonen».....?

Lys til sinns og med lette steg forlot jeg intervjuet, overbevist om at jeg snart kunne innkassere den første månedslønnen på min konto og med et «vipps» igjen befinne meg på livets solside.... Så kommer dette forbaskede «vi har valgt å.............»

Dersom dette ikke er første gang du opplever «stang ut» følelsen, men at du snarere føler du er med i en evigvarende match mot en Cecilie Brækhus-liknende motstander som serverer den ene knock-out etter den andre fra arbeidslivet, er det selvsagt lett å henfalle til grublerier. Disse grubleriene og selvransakelsene, som sjelden er særlig konstruktive, består ofte av tanker om urettferdighet, egen utilstrekkelighet, forskjellsbehandling eller om seg selv som en statistisk variabel eller et offer. Det finns selvfølgelig ingen universalløsninger til hvordan man beholder troen på livet, og holder motet oppe, men gi gjerne en eller flere av disse tankene litt oppmerksomhet:

Feire dine seire

Gi deg selv en oppmuntring for det du faktisk har oppnådd. Selv om ikke den nye jobben er i havn riktig ennå, kan du ha utført stordåd underveis; du har kanskje fulgt opp noen nye tips, du gikk videre til finaleintervjuet, du har utvidet ditt nettverk. Tillat deg litt selvskryt nå og da.

Reflektere og forandre

Kast et kritisk blikk på din jobbsøkerkariere så langt; velg to ting du kan forbedre – kan du forbedre din søknad? Søker du jobb for snevert? Er du godt nok forberedt til intervjuene? Lag en handlingsplan for hvordan du kan rette til dette omgående.

Rense

Hva har du gjort som ikke fungerer? Finns det veier du har gått, saker du har gjort, spørsmål du har stilt som ikke har gitt deg resultatene du håpet på? Luk ut dette med en gang. Det kan også handle om holdninger som bør sees over; er du for aggressiv i forhandlinger? Har du for negativ innstilling i forkant av et intervju?

Ta i mot hjelp

Er du så heldig at du har fått et «outplacementprogram» av tidligere arbeidsgiver? Vær påpasselig med å hente ut alt du kan av denne muligheten. Be om all hjelp du kan få; intervjutrening, personlighetstester, karriererådgiving. Be om generelle tips og råd, be om hjelp til gjennomsyn av CV og søknad mm, forsøk å få kontakt med ulike nettverk. (Er du usikker på hva man bør kunne forvente seg av et slikt program, er du hjertelig velkommen til å høre fra deg til oss, så forteller vi!)

Bruk dine venner/familie for moralsk støtte.

Har du en ekstra tung periode og er så heldig å kjenne en god lytter, så spør vedkommende om du kan få lov til å forbeholdsløst beklage deg litt. Du behøver kanskje ingen konkrete råd, bare litt oppmuntring og «debriefing»

Har du spørsmål, kommentarer eller ønsker å vite mer om Dfind sine omstillingstjenster, er du velkommen til å ta kontakt med forfatteren av denne artikkelen:

Jon Gabrielsen, senior advisor i Dfind, jon.gabrielsen@dfind.no, tlf 400 21 435