Inspirasjon Å komme igang med jobbsøkingen kan være motsetningsfylt, men bekymringene er som oftest ubegrunnede. Så ta tyren ved hornene og sett i gang jakten på drømmejobben!

På karrierenettstedet themuse.com ser Abby Wolfe nærmere på de vanligste bekymringene og forestillingene som hindrer deg i å komme i gang med jobbsøkingen. Her er de fire punktene hennes:

Det kommer til å ta all tiden min

Det stemmer at det tar tid å være en aktiv jobbsøker. Du må gå gjennom en enorm mengde stillingsannonser, sortere ut de som er relevante for akkurat deg, tilpasse søknadene for hver ny jobb og til slutt – hvis du har hellet med deg – forberede deg på intervju. Det er ikke gjort på en ettermiddag.

Men det finnes en løsning, og den heter tidsplanlegging. Ved å strukturere deg og sette av tid der du utelukkende konsentrerer deg om å jobbsøking, slipper du å bruke mye krefter på å kvie deg unødvendig. Ikke nøy deg med «å finne to jobber som du skal søke på i løpet av neste uke». Bestem deg for at du mellom klokken 10 og 12 på tirsdag skal oppdatere CV-en, at du mellom 13 og 16 skal gå gjennom nye annonser og så videre Da kan du skille mellom jobbsøketid og fritid, akkurat som når du er ansatt, og det kommer garantert til å føles lettere.

Jeg er ikke kvalifisert for noe

Plutselig finner du en ledig stilling, og jobbeskrivelsen er som skapt for deg. Men så kommer de dårlige nyhetene: Det kreves minst fem års relevant erfaring, og du skal beherske det og det systemet. Du er ikke den eneste som sliter med å skaffe seg erfaring mens du er arbeidsløs. I mange av stillingsannonsene er det heldigvis den perfekte kandidaten som beskrives, og ofte er det en ønskeliste snarere enn en kravliste som presenteres. Grunnleggende krav, for eksempel at du må sende inn eventuelle legitimasjonspapirer og vitnemål, må du respektere, men ellers er det bare å søke i vei!

Jeg skiller meg ikke ut i mengden

Det kan være frustrerende å vite at CV-en din kommer til å være en av nærmere hundre, men mist ikke håpet av den grunn. Stillingen skal besettes, og er du kvalifisert, er det ingenting som tilsier at ikke valget kan falle på deg like godt som noen andre.

Det finnes dessuten noen enkle måter som kan få rekruttereren til å tenke på deg en ekstra gang. Vis at du engasjerer deg. Send for eksempel en kobling til bloggen din eller arbeidsprøver du er ekstra fornøyd med, eller innled søknaden med noe uventet som gjør at navnet ditt fester seg. Men sørg for at det er relevant for den aktuelle jobben, ellers kan det gjøre mer skade enn nytte.

Når jeg endelig får en jobb, kommer jeg til å hate den

Det er lett å venne seg til det trygge og frykte det du ikke har prøvd, spesielt når det er noe du kommer til å bruke en stor del av dagene dine på. Men prøv i stedet snu på det. Det finnes ingen garantier for at du kommer til å elske det, men det finnes heller ingen garantier for at du kommer til å avsky det. Kort sagt er det umulig å vite hvordan fremtiden vil se ut. Men én ting er sikkert: Er det noen som kan påvirke den, er det du selv!