Inspirasjon Hvis de rekrutteringsansvarlige har problemer med å finne ut hvilke kandidater som er best egnet, kan det hende de trenger mer informasjon – informasjon som ikke finnes i en vanlig CV. CV-en er fortsatt en viktig oppsummering av kandidatenes yrkeserfaring, men dagens hyper-oppkoblede miljø gir mye mer informasjon. Her får du noen tips til hvordan du kan finne ut hva som finnes på nett.

Grav etter gull i sosiale medier

I sosiale medier kan du finne informasjon om kandidater som du ikke finner i CV-en. Utdanningen, arbeidserfaringen og annen formell informasjon er viktige elementer, men for å finne de beste medarbeiderne, må du gå grundigere til verks. Faktisk er det ofte bedre å finne ut om kandidaten passer i bedriftskulturen, og det kan du få et inntrykk av ved hjelp av kandidatens kontoer i sosiale medier.

Facebook og Twitter gir en nyttig oversikt over hobbyer, personlighet og til og med lederevner. På kandidatens LinkedIn-profil finner du også anbefalinger og kommentarer fra tidligere arbeidsgivere. Det gir deg også et bilde av hva de deler og deres ekspertise.

Søk bredt for å få bedre oversikt

Har du prøvd å Google en gammel bekjent som du har mistet kontakten med? Prøv det med en kandidat også, så får du mer informasjon som du ikke finner i sosiale medier. Du finner sannsynligvis mye informasjon som du ikke visste fantes, og som kan gjøre det enklere for deg å bestemme deg. Her er det også på sin plass med en liten advarsel. Med mindre kandidaten har et veldig unikt navn, må du påse at informasjonen du finner, faktisk gjelder den samme personen. Det finnes sikkert noen andre som heter det samme som deg også.

Hvorfor er dette lovlig?

Du trenger ikke å bekymre deg for om dette er lovlig. Offentlig informasjon og profiler i sosiale medier er nettopp det – offentlig. Når noen frivillig deler informasjon på nett, fraskriver de seg retten til privatliv. Men det finnes andre ting du bør huske på. Hvis du for eksempel avviser en kandidat basert på religion eller legning, informasjon du har funnet på nett, kan det hende du bryter lover og regler. Du må derfor bruke informasjonen med omhu.

Beskytt deg selv

Snakk med juridisk avdeling for å finne ut hvilke nettsteder som kan brukes, hvem i organisasjonen som har lov til å utføre undersøkelsen og hvilken type informasjon de skal bruke. Fremgangsmåten må være lik for alle kandidatene.

Den beste tilnærmingen er å bruke uavhengige personer, enten internt eller eksternt. På den måten forhindrer du at rekruttereren får uviktig informasjon som kan påvirke hvordan kandidaten blir oppfattet. Relevant informasjon, som for eksempel at kandidaten snakker stygt om tidligere arbeidsgivere på nett eller har vært synlig beruset på offentlig sted, må inkluderes i vurderingen, siden slike handlinger kan påvirke bedriften.

I dagens nettfokuserte kultur har du mange andre måter å finne informasjon om kandidatene på, du trenger ikke å stole blindt på CV-en. Ved å bruke en kritisk prosess og overholde gjeldende lovverk får du et bedre grunnlag til å avgjøre hvem som skal få lov til å begynne i organisasjonen.

Kilder:

http://www.businessinsider.com/is-it-legal-to-research-a-job-candidate-online-2011-3

https://www.shrm.org/hr-today/news/hr-magazine/Pages/0914-social-media-hiring.aspx

http://www.job-hunt.org/guides/DPD_Online-Reputation-Research_overview.pdf