Inspirasjon Norske nyutdannede drømmer ikke først og fremst om en jobb i lokale virksomheter. I likhet med studenter fra de øvrige nordiske land foretrekker de jobber hos store multinasjonale selskaper som Microsoft, Google, Siemens, EY og PWC.

Det er svenske Universum som kan vise til disse funnene i sin siste undersøkelse, der de spør studenter innenfor business og engineering. Undersøkelsen omfatter hele 36 000 studenter i hele Norden og er en av de aller største av sitt slag.

Norske nyutdannede studenter er så heldig at de kommer ut i et stabilt marked, der alle muligheter ligger til rette for at de kan velge og vrake blant spennende arbeidsgivere.  I et slikt arbeidsmarked kommer det helt klart fram at det er de internasjonale store selskapene som frister mest for denne gruppen studenter.

En annen viktig trend er at studentene i økende grad stiller krav til mykere verdier når de skal velge jobb. Balansegangen mellom jobb og fritid scorer høyt i alle nordiske land. Noe som skiller seg ut som spesielt for norske studenter, er at de i motsetning til sine nordiske kollegaer setter stabile og sikre jobber øverst på listen over kriterier når de skal søke jobb. Årsaken til at vi skiller oss ut på dette området, antas å ha en sammenheng med krisen i oljebransjen, som har rammet Norge hardere enn de øvrige landene.

Hovedfunn blant business-studentene:

  • FMCG, Fast Moving Consumer Goods, dvs virksomheter som selger store mengder varer i stor fart, er det mest attraktive området. H & M, L’Oreal, Nike og Ikea er eksempler på arbeidsgivere som er attraktive innenfor dette segmentet.

  • Topp 10 har to nordiske selskaper – Nordea og IKEA

  • Software blir mer og mer populært, og er sammen med Retail det området som øker mest i popularitet blant business-studenter.

Topp 25 for business-studentene:

EY (Ernst & Young)
PwC (PricewaterhouseCoopers)
L'Oréal Group
McKinsey & Company
Nordea
Microsoft
IKEA
The Boston Consulting Group (BCG)
Deloitte
KPMG
Danske Bank
Handelsbanken
SAS
SEB
Google
H&M
Unilever
Accenture
Samsung
Coca-Cola Enterprises
Swedbank
Procter & Gamble (P&G)
Bain & Company
NASDAQ OMX
Nordnet

Hovedfunn blant engineeringstudentene er:

  • Topp 10 er svært stabil, og de fire største selskapene er de samme som i fjor

  • Nesten en femtedel foretrekker å jobbe innen bygg og anlegg.

  • Telecombransjen har økende popularitet

  • TeliaSonera, 3M og Shell er nye på topp 50 listen.

Topp 25 for engineeringstudentene:

Microsoft
Ramboll
S
weco
Siemens
Google
ABB
McKinsey & Company
Skanska
NCC
The Boston Consulting Group (BCG)
Accenture
COWI
Rolls-Royce
Volvo Car Corporation
Vattenfall
IBM
ÅF
Ge Healthcare
SAS
Ericsson
Arla Foods
Fortum
Veidekke
Sandvik
Bain & Company